Hvordan strukturere arbeidsdagen som frilanser

Hvordan strukturere arbeidsdagen som frilanser

Som frilanser bestemmer du din egen arbeidstid, og det kan være litt utfordrende, spesielt i starten. Det er lett å utsette prosjekter til senere, og tenke at du har god tid. Men ofte kan prosjektene vise seg vanskeligere enn ventet, og uventede forsinkelser kan oppstå. Dersom du utsetter jobben for lenge, kan du havne i tidsproblemer. Derfor lønner det seg å starte med jobben så fort som mulig, og ha god tid. Du kan heller ta deg en velfortjent pause når jobben er gjort. Ettersom du er din egen sjef, er det du som må piske deg selv til å jobbe, så det er viktig at du finner en god rutine. Du kan sette opp faste tider du ønsker å jobbe, eller velge faste dager når du skal jobbe litt mer. Prøv å skille jobb og fritid. Dette kan være vanskelig, spesielt når du har dårlig tid til å gjøre et prosjekt. Bare husk at alle trenger å koble av, og at det ikke er sunt å jobbe hele døgnet. Prioriter fritid, mat, søvn, familie og venner. Det er også viktig.

Gode tips for å jobbe effektivt

Når du først jobber, er det viktig å være fokusert og effektiv. Ikke la andre ting forstyrre deg mens du jobber, for dersom du gjør flere ting på en gang, vil prosjektene ta lenger tid. Du kan til og med gjøre en dårligere jobb dersom du er ukonsentrert, så slå av sosiale medier, mobiler, TV, radio og andre forstyrrende elementer. Husk at frilansjobben er en vanlig jobb, bortsett fra at du jobber hjemmefra. Det beste er alltid å sitte i ro over en lengre periode, i stedet for å jobbe i fem minutter nå og da. Dersom du endrer fokus, og gjør noe annet, tar det ofte mange minutter å finne fokuset og flyten igjen når du kommer tilbake til arbeidet. Jobb heller effektivt et par timer, og ta deretter en velfortjent pause før neste jobbøkt. Hvis du bor sammen med andre, så sørg for at de forstår at du skal være i fred når du jobber. Du kommer ikke til å jobbe spesielt effektivt hvis du skal føre en samtale med andre samtidig som du jobber. Be dem vente til du tar en pause, så kan dere snakke sammen da.

  • Vær fokusert
  • Skru av forstyrrende elementer
  • Sørg for at ingen forstyrrer deg
  • Jobb i effektive økter, før du tar en lengre pause

Ta på deg oppdrag du vet at du rekker å gjøre innen tidsfristen. Hvis oppdraget virker for vanskelig, slik at du ikke er kvalifisert til gjøre det, så er det bedre å takke nei. Du kan gjerne utfordre deg selv, men ikke ta på deg vanskelige oppdrag altfor ofte. Dersom du tar på deg krevende oppdrag gang etter gang, er det lett å slite seg ut, og da klarer du i hvert fall ikke å jobbe effektivt. Velg heller lette og morsomme oppdrag for å tjene penger, og ta et par vanskeligere oppdrag innimellom, for å utfordre deg selv og vokse som frilanser. Husk at selv en enkel tekst kan kreve mange forundersøkelser, så hvis du ikke er spesielt engasjert i temaet, kan det bli kjedelig og tidkrevende. Hvis du ikke vet noe om et tema, må du alltid ta deg tid til å gjøre forundersøkelser. Det kan være fristende å skrive en innholdsløs tekst bare for å tjene penger, men da gjør du i så fall en dårlig jobb. Gode forundersøkelser er helt avgjørende for å skrive gode tekster.

  • Ikke slit deg ut på vanskelige oppdrag
  • Velg mange lette oppdrag i stedet for ett vanskelig
  • Gjør forundersøkelser dersom du ikke vet noe om temaet

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *