Hvordan lykkes som frilanser

Å starte som frilanser kan være veldig skremmende, det er en stor overgang fra de fleste andre jobber. Det å bli frilanser bringer med seg mye ansvar, og du må jobbe på en helt annen måte en du har gjort før, men dersom du klarer det får du også en helt ny frihet og nye muligheter. Her er fem tips som kan hjelpe deg med å starte en karriere innen frilansing, og som kan hjelpe deg med å lykkes innen det yrke du ønsker å jobbe med frilansing innen.

Vit hva du er verdt

Når du starter som frilanser er noe av det vanskeligste å vite hvor mye du er verdt, hvor mye du skal ta betalt. Du må huske på at tiden din er verdifull og du trenger aldri jobbe gratis. Selv om du er ny innen frilansing trenger du ikke si ja til alle tilbud. Det kan være vanskelig å finne jobber, og det kan være folk som prøver å utnytte deg som ikke har mye erfaring. Du må sette en standard på hvor mye tiden din er verdt og holde deg til den.

Bli kjent med andre i bransjen

Det er flere grunner til at det kan være lurt å bli kjent med andre frilansere i samme bransje som deg. Det kan hjelpe deg med å få samarbeid og nye jobber. Det er også lurt siden du blir kjent med andre som går gjennom det samme som deg. Frilansbusinessen kan være røff, og det hjelper å ha noen å snakke med når det blir vanskelig som forstår. En kan støtte hverandre og en kan hjelpe hverandre, dere kan hjelpe hverandre med prosjekter og du kan ha noen å høre med om ideene dine er gode.

Vær frempå

Dersom du skal lykkes som frilanser er du nødt å være frempå og by på deg selv. Du må ofte ta kontakt selv for å skaffe deg jobber. Det er noe som kan være ganske uvandt i begynnelsen, i hvert fall hvis du er vandt med en «vanlig» jobb hvor en sjef forteller deg hva du skal gjøre og når du skal gjøre det. Du må selv ta ansvar for alt, du må vise deg fra din beste side og du må «skryte» deg selv opp for å skaffe jobbene du ønsker.

Vær organisert

Et viktig punkt for å lykkes som frilanser er at du må være organisert. Du er din egen sjef og du må selv passe på at alt blir gjennomført og til riktig tid. Dersom du har flere forskjellige prosjekter på samme tid er det ekstra viktig at du holder alt organisert. Et tips er å bruke Excel for å holde styr på alle prosjektene dine, du kan legge inn når de skal være ferdig, og hva du skal gjøre, og alt annet. Der kan du holde styr på ferdige prosjekter og prosjekter du holder på med for øyeblikket.

Planlegg

Når du er din egen sjef er det viktig at du planlegger dagene dine godt og at du klarer å følge planen din. Når du er frilanser er det ingen som forteller deg at «nå må du jobbe», det må du klarer helt på egenhånd. Du må sette deg mål, og du må sette deg ned å finne ut akkurat hvordan du skal nå målene dine. Frilansing handler mye om å prioritere, du må ofte ta valg og litt kjipe valg hvor du må prioritere å jobbe over andre, gøyere ting.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *