Hvordan bli en frilanser?

Det er mange ulike måter å bli en frilanser på, men du må selv bestemme hva som passer for deg. Det mest åpenlyse er at du må finne en bransje der det er behov for deg, dette kan være å lære bort et språk, oversetting, transkripsjon, grafisk design eller andre ferdigheter. Deretter må du opparbeide deg et nettverk. Det mange gjør, er å jobbe som frilanser ved siden av fulltidsjobben sin. Når du bygger opp din portefølje, får du ofte flere og flere kunder. Deretter kan du si opp fulltidsjobben din og fokusere på frilanserjobben. Dette er den sikreste måten å gjøre det på, ettersom du ikke nødvendigvis risikerer så mye med en eneste gang. Hvis du er litt mer tøff, så er det også mulig å slutte i jobben, (men da anbefaler vi at du har spart opp en del penger til uforutsette utgifter) og deretter dedikere tiden din til fulltidsfrilansing. Dette er nok vanskelig, men det er viktig å jobbe selv om du ikke har mange kunder med en gang. Du kan jobbe med å ta kontakt med organisasjoner eller lignende.

Frilanserlivet

Det virker for mange ganske uoppnåelig å være frilanser, men det er lettere enn folk tror. Det du må gjøre, er å være flink til å markedsføre og promotere deg selv. Hvis alle vet at du er frilanser innen en spesifikk bransje, er det mer sannsynlig at folk kommer til å ta kontakt. Derfor er det viktig å være tilstede på de ulike sosiale nettverkene som er populære innenfor din egen bransje. Det kan også lønne seg å bruke ulike plattformer for å komme i kontakt med dine kunder og potensielle kunder. Det finnes nesten ingen grenser til hvor mange steder du kan være tilstede. Derfor er det også viktig å skaffe seg rutiner, akkurat som du ville ha hatt på en kontorjobb. Jo bedre rutinene dine er, jo lettere er det å holde seg organisert. Dette er noe du må finne ut av selv, mens du jobber deg oppover. Å være frilanser er like gøy som du gjør det til selv! Som med alle jobber finnes det fordeler og ulemper. Her kan du lese mer om fordeler med å være frilanser:

  • Du bestemmer din egen arbeidstid
  • Du kan selv bestemme hvilke oppdrag du vil ta

Det virker nesten umulig å bli frilanser, når du ikke vet hvor du skal begynne. Heldigvis finnes det veldig mange spennende guider og informasjon på nett. Dette er ressurser som du kan bruke til din fordel. Det finnes mange nettsider som er mellommann mellom deg og din eventuelle bransje. På nettsidene kan du lese igjennom annonser og søke på småjobber. Det er også mulig å spørre sin egen arbeidsgiver om du eventuelt kan jobbe hjemmefra. Dette er noe arbeidsgivere i det siste har blitt mer og mer åpen for, ettersom mesteparten av arbeidet er på data, ikke sammen med andre kollegaer. Det er en mulighet for å få mer frihet inn i sitt eget arbeidsliv, men kanskje du vil ha enda mer frihet? Det er jo helt opp til deg. Det er kanskje derfor du leser denne artikkelen om hvordan kunne bli en frilanser? I begynnelsen er det nesten umulig å få noen oppdrag, men når du først får dem så kommer de ofte i fleng. Dette er en av ulempene ved å være frilanser. Du kan lese flere ulemper ved å være frilanser her:

  • Du må ordne din egen økonomi
  • Du opptjener ikke ferie- eller sykepenger

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *