Hva er en frilanser?

Definisjon

En frilanser er en person som ikke er direkte ansatt av et firma, men som får oppdrag eller finner egne oppdrag for å tjene penger. Dette kan være skribenter, konsulenter, fotografer, skuespillere eller noe lignende. Du kan leve med større frihet som frilanser, men det er også med mye større risiko at en begynner med dette.

Hvorfor bli frilanser

Mange mennesker har veldig romantiske forestillinger om kunstnere som lever et bedagelig liv og får betalt for det arbeidet de gjør basert på hva de gjør, og ikke hvor mye tid de tilbringer på arbeidet. Denne forestillingen er ofte grunnlaget for mange som søker livet som frilanser. Det å kunne legge opp sin egen arbeidsdag, er ofte det som frister.

Du kan for eksempel ha en dag du har dedikert til å kun drive med arbeid for andre og ta inn oppdrag, og andre dager hvor du driver med det du elsker. Om du er en person som drømmer om å leve av å skrive, så er det ikke dumt å ta seg oppdrag som tekstforfatter for å tjene penger.

Livet som frilanser

Som sagt så kan du legge opp dagen slik du føler for det. Om du er mest produktiv om morgenen, så kan du starte tidlig på dagen å jobbe så lenge du har energi. Det finnes ikke noe hinder siden det er din dag du legger opp. Som din egen sjef er det ingen som forteller deg hva du må gjøre.

Det betyr jo også at du faktisk må jobbe om du føler for å få inn penger. Du kan ikke bare møte opp på jobb og prøve å snike deg unna. Frilansere har heller ikke den samme beskyttelsen som arbeidstakere har, men dette kan løses med forsikringer og ved å legge til side penger til dager med mindre arbeid.

Disiplin

Livet som frilanser er ikke mye uten en god del selvdisiplin. Det finnes jo selvfølgelig dager hvor du kanskje ikke føler for å jobbe, men om du har kunder, eller klienter, som forventer oppdrag løst, så må du ta deg i nakken og sette deg ned med arbeidet. Dette kan løses litt forskjellig.

Mange kunstnere, forfattere og andre som jobber i bransjer dominert av frilansere, har ritualer og klart lagt opp dager via kalendere og lignende. Du kan for eksempel ha en spesiell tid på morgenen hvor du svarer på e-post eller driver research for artikler, om du er journalist. Denne type disiplin skaper faktisk mye mer frihet for deg som frilanser.

Hvor og hva slags arbeid kan du få?

Det finnes mange muligheter for å finne frilansarbeid i dagens høyteknologiske verden. Internett er et veldig godt verktøy for å finne oppdrag og det finnes spesifiserte sider som Upwork, TopContent, Worksome og lignende hvor du kan finne folk som trenger nettopp ditt arbeid. Mange av disse sidene baserer seg på anmeldelser fra arbeidere og oppdragsgivere.

Dette gjør det lettere å finne ut av om du burde jobbe for noen eller om noen skal ansette deg. Disse sidene har også en mengde forskjellige oppdrag. Alt fra tekstarbeid, oversettelser og redigering av film eller tekst til programmering av kode for programvare. De er en uvurderlig ressurs for deg som frilanser i begynnelsen.

Lykke til!

Som du har lest er det en mengde med utfordringer som frilanser, men belønningene kan være utrolig store. Arbeidet kan være så meningsfullt som du vil ha det, og med disiplin og hardt arbeid kan du få mye mer frihet. Da er det bare for deg å sette i gang og finne arbeid i dag.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *