Fordeler og ulemper med frilansyrket

Som med alle jobber, er det både fordeler og ulemper med å jobbe frilans. Her kan du lese mer om det som er bra med dette yrket, og det som er litt mindre bra. Å jobbe som frilanser egner seg best for deg som er strukturert og har litt selvdisiplin, for det er opp til deg å sette opp tidsskjemaet ditt. Husk at å være frilanser ikke betyr at du kan ligge på sofaen hele dagen, for det blir det ingen penger av. Det er mulig å tjene gode penger som frilanser, men det er også fullt mulig å slite med dårlig økonomi, dersom du jobber for lite. Når det er sagt, så kan frilansjobber være veldig givende og spennende, alt etter hvilke prosjekter du jobber med. Du får daglig nye utfordringer, og jobber ofte med svært varierte temaer, spesielt dersom du jobber som skribent eller webdesigner. Husk å følge kundens ønsker og instruksjoner, for det er kunden som skal bli fornøyd. Noen ganger er du kanskje uenig med kunden, men det er likevel kundens instruksjoner som gjelder.

Fordelene og ulempene med jobben

Den største fordelen med å være frilanser er at du både bestemmer når du vil jobbe og hvor du vil jobbe. Dersom du jobber over internett, kan du ta med deg jobben overalt, enten du drar på hytta eller bare vil sitte ute i hagen. Du har heller ingen sjef som henger over skulderen din, og du kan ta pauser når du vil. Du trenger ikke å jobbe fra ni til fire, du kan jobbe om morgenen, om kvelden eller midt på dagen, alt etter hva som passer. Som frilanser kan du dessuten ha ulik arbeidstid hver dag, og til og med ta deg fridager når noe annet kommer opp. Du må selvsagt passe på å holde tidsfristene for oppdragene dine, men ellers har du stor frihet i hvordan du legger opp dagene dine. En annen fordel er at du ofte selv bestemmer hvilke prosjekter du tar på deg. Ved at du bare tar på deg prosjekter som virker spennende, blir det også mye lettere å gjøre jobben. Det er jo rett og slett mer motiverende å jobbe med ting som interesserer deg.

  • Du er din egen sjef
  • Du bestemmer din egen arbeidstid
  • Du bestemmer hvilke prosjekter du vil jobbe med

Ulempene med å jobbe frilans er delvis de samme som fordelene. Det høres kanskje rart ut, men ettersom du selv bestemmer din egen arbeidstid, er det opp til deg å sette deg ned å jobbe. Noen ganger kan det være vanskelig, spesielt hvis du har andre ting du heller vil gjøre. Som frilanser er det også lett for at jobb og fritid blander seg, ettersom du må rekke prosjektene innen tidsfristen. Det hender også at det er langt mellom oppdragene, for du er ikke den eneste frilanseren der ute. Du må regne med å konkurrere om oppdragene, og kanskje bruke mange timer i uka på å lete etter nye jobber. Ettersom konkurransen er stor, blir også lønnen presset, for mange foretak ansetter den som ber om minst i lønn. Da må du kanskje by lavere for å få jobben, og det betyr at du får mindre penger for jobben du gjør. Timelønnen for en frilanser kan variere svært mye, og dermed kan den månedlige inntekten bli variabel. Dette kan bli et problem dersom du har faste regninger som skal betales, og ikke klarer å tjene nok.

  • Du må lete etter jobb
  • Du får ofte dårlig lønn
  • Jobb og fritid kan blande seg

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *