Dette må du tenke på før du blir frilanser

Det kan virke forlokkende å leve som frilanser, å bestemme over sin egen tid og arbeidsdag. Men dette er ikke en jobb du bør stupe rett uti, uten å tenke deg om. Dersom du allerede har en jobb, kan du begynne å jobbe deltid som frilanser, for å sjekke om dette er noe for deg. Ikke si opp den andre jobben din før du er helt sikker på at du virkelig vil jobbe som frilanser på fulltid. Som frilanser gir du fra deg en del rettigheter. Du har ikke krav på sykepenger, de fleste frilansere er ikke fagorganiserte og du må føre ditt eget regnskap og kanskje til og med registrere deg som enkeltpersonforetak. Som frilanser må du dessuten finne dine egne jobber. Enkelte dager kan det være mangel på jobber, mens andre dager kan være så travle at du ikke rekker alt du må gjøre. Inntekten kan også variere ganske mye for en frilanser, så sørg for å ha en økonomisk buffer slik at du har råd til å betale regningene dine. For de vil fortsette å komme, også til en frilanser.

Det viktigste du må tenke på

Som frilanser har du stor frihet, og derfor må du også ha litt selvdisiplin. Inntekten din blir avgjort av innsatsen din, så du har ikke råd til å ta deg fri hele dagen. Her ligger det også en fare for å jobbe for mye, og dermed ende opp med belastningsskader eller utmattelse. Og ettersom frilansere ikke har krav på sykepenger, må du selv sette av penger til vanskelige tider. Spar penger i de periodene du tjener bra, slik at du har litt å falle tilbake på de gangene du tjener mindre. For inntekten din kommer til å variere. Det er det aller viktigste du må huske. Ta vare på deg selv og ikke slit deg ut. Ikke ta på deg oppdrag du vet du ikke rekker å gjennomføre. Prosjekter som krever mye tid og arbeid kan raskt bli tunge og vanskelige, spesielt når du har en kort tidsfrist som må rekkes. Du må alltid klare å overholde tidsfrister når du jobber som frilanser, så sørg for at du faktisk klarer å holde de fristene som er oppgitt for oppdraget.

  • Inntekten din kommer til å variere ganske mye
  • Du må ha selvdisiplin
  • Inntekten står i forhold til innsatsen
  • Det er fort gjort å slite seg ut

Du er ikke alene som frilanser der ute, så du kommer ikke til å få alle de oppdragene du søker på. Derfor må du søke på alle de jobbene du kan tenke deg å gjøre. Hvis du skulle få alle jobbene du har søkt på, må du selvsagt også gjennomføre dem innen fristen. Da kan det hende du må jobbe ekstra hardt i en periode, men samtidig vil dette gi deg ekstra inntekter i denne perioden. Hard konkurranse fører dessverre til pressede lønninger, så du kan ikke forvente å ha en like god timelønn som vanlige norske arbeidere. Det er ingen garantert minstelønn for frilansere. Hvis du er heldig, kan du finne en fast stilling, eller en jobb som i hvert fall varer noen måneder. Da sparer du tid, fordi du slipper å lete etter jobb hver dag. Husk at det er bedre med en fast jobb med lavere lønn enn å lete etter enkeltoppdrag med høy lønn. Du må bruke mye tid for å finne de godt betalte jobbene, og den tiden kunne du heller ha brukt til å jobbe. Dessuten er konkurransen om de høyt betalte jobbene enda hardere.

  • Det er hard konkurranse om jobbene
  • Hard konkurranse fører til lav lønn
  • Fast jobb med lav lønn er bedre enn å jakte på godt betalte enkeltoppdrag

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *